Othello

Othello är från en vidareutveckling av det gamla spelet reversi som skapades någon gång i slutet av 1800-talet. I Sverige finns ett Othellospel i många hem, i synnerhet hem där det finns unga barn.

Det bästa med Othello, utöver att det är roligt att spela, är att det är lätt att lära sig och man kan spela det med personer ganska långt ned i åldrarna.

Othello är ett brädspel där man spelar två spelare mot varandra. Personligen så tycker jag att det är som en lite lättare version av schack. Och gör sig bra att spela med barn som kanske inte riktigt är mogna att greppa komplexiteten som schack erbjuder. Brädet man spelar på har 8×8 rutor och man börjar med att lägga ut fyra spelbrickor i de fyra mittersta rutorna. Varje spelbricka är vit på ena sidan och svart på andra. När man lägger ut brickorna för att börja spelet så läggs två brickor med vita sidan upp och två med den svarta sidan upp. De läggs i en fyrkant där de diagonala hörnen har samma färg.

Det innebär att översta brickan till vänster är vit, brickan till höger är svart. Understa brickan till vänster är svart och den till höger är vit. Det är utgångspositionen. I schack är det vit spelare som börjar medan man i Othello låter den svarta spelaren börja. Målet med spelet är att få så många brickor som möjligt i sin egen färg. Den ena spelaren är alltså vit och den andre svart.

Othello regler

Othello spelregler är inte så svåra att lära sig men det finns ett par saker man behöver känna till innan man börjar spela. Om man spelar Othello spel online så behöver man endast veta hur man får flytta sina brickor. Det går inte att bryta mot någon regel när man spelar Othello online. Eftersom reglerna är inprogrammerade i spelet så går det inte att bryta mot dem.

Varje spelar får göra ett drag under sin tur och efter att man gjort sitt drag går turen över till motståndaren. Utöver de fyra spelbrickorna som ligger på brädet vid spelets start så har också varje spelare 32 brickor var att använda sig av. Vid varje tur så lägger man ned ytterligare en bricka. Spelet går ut på att få så många brickor i sin egen färg som möjligt. När svart börjar spelet lägger denne en svart bricka i något av de närliggande fälten till en vit bricka. Den vita brickan ska då hamna ”mellan” två svarta brickor och man fångar då den vita brickan. När man fångat en bricka så vänder man på den så att den får samma färg som den fångande färgen.

Därefter är det vits tur som gör samma sak. Därefter turas man om att lägga en bricka och försöka att fånga så många motståndarbrickor som möjligt. Detta fortlöper tills ingen av spelarna kan göra ett korrekt drag, alltså fånga minst en motståndarbricka. När ingen av spelarna kan göra ett korrekt drag, vilket inträffar när brädet är fullt eller när den ena spelaren inte har kvar några brickor på brädet så är spelet slut. Man räknar då brickorna och vinnaren är den som har flest brickor.

Taktik

Othello är ganska enkelt men det har trots allt en ganska stor taktikfaktor och spelare har en stor fördel av att tänka taktiskt och några drag framåt och på det sättet utvärdera vilka drag som kan vara bra och vilka som är dåliga. Det finns en bok utgiven om Othellostrategi på svenska som heter Brian Rose’s Othello – One minute to learn, a lifetime to be master. Det ordspråket brukar man även säga om pokerns Texas Hold’em.

Vill man testa att spela Othello online gratis så finns det en del sidor som erbjuder möjligheten att göra det. Här kan du prova Othello gratis online.