Fia med knuff

Fia med knuff är antagligen ett av de äldsta brädspelen i världen. I alla fall om man räknar Pachisi, som är ett indiskt spel där en förenkling av detta är vad som blivit Fia med knuff idag. Det är gjort för två till fyra spelare och i Sverige rekommenderar man spelarna att vara från minst fem år och uppåt.

I Fia med knuff har man en tärning och fyra spelpjäser per person. Målet i Fia med knuff är att få ut sina spelpjäser ur boet, flytta dem runt hela spelplanen och sedan in i mitten först av alla. Den som lyckas med det vinner. Spelplanen ser ut som på bilden nedan. Varje hörn är markerat med olika färger och det är där respektive spelare har sitt bo.

fia med knuff

Det som gör spelt extra roligt och spännande är att om man kommer ikapp en motståndares pjäs och stegen man ska gå enligt tärningen gör att man hamnar på samma ruta som motståndarens pjäs, så slås den pjäsen ut och ställs tillbaka i motståndarens bo och pjäsen får börja om. För att en pjäs ska få lämna boet så krävs det att man slår en etta eller en sexa.

Fia med knuff går också att spela online. Antingen spelar man själv mot datorn eller så spelar man mot andra spelare online. Du kan testa den engelska versinoen, Ludo, av fia med knuff online nedan.