Civilization a new dawn

Civilization är för många spelserien till dator som myntade begreppet “bara en kvart till”. Det är ett djupt turbaserat strategispel som från sitt genombrott på nittiotalet har underhållit generationer av spelare. Med dess djup, strategiska tänk och turbaserade spelsätt ter det sig som en självklarhet att brädspelet Civilization: A new dawn skapades.

Det var över tio år sedan ett brädspel baserat på Civilization kom ut och denna gång är det likt förra gången Fantasy Flight Games som tagit sig an att anpassa datorspelet till en brädspelsnivå. Civilization: A new dawn är en mer simpel variant än sin storebror. Denna gång är det strömlinjeformad strategi som gäller.

Skapa din egna historia

Spelet har flera olika ledare att välja mellan och de representerar länder/kontinenter så som Amerika, Frankrike och England, men du kan även spela som historiska riken så som aztekerna, egyptierna eller romarna. Olika riken har olika fördelar och nackdelar, några har stark militär men svag ekonomi medan andra har det tvärtom.

Som spelare ska du dock inte känna dig fast i ditt rikes för- och nackdelar utan spelet ger dig möjligheter att skapa din egna historia. Du kan satsa på att vara fredlig och bedriva handel, men du kan även satsa hårt på att vara en krigsherre som sätter dina motspelare upp mot väggen.

Lättare regler och färre spelare

Föregångna brädspel i serien Civilization har varit extremt djuptgående och en spelsession har kunnat pågå i flera timmar, ibland till och med dagar. Föregångaren hade enligt kartongen enbart ett par speltimmar men många recensenter beskrev partier som kunde vara tiotals timmar. Civilization: A new dawn har ett enklare regelsystem som gör att speltiden blir kortare.

Med lättare regler och nya spelmekanismer kan Civilization: A new dawn spelas med 2-4 spelare på bara ett par timmar. Olika ledare har olika mål att uppfylla och en spelsession är aldrig lik den andre. Även om spelet har förenklats för att kunna vara mer lättillgängligt är det fortfarande ett spel som gillas av kritiker.