Bloons Tower Defense

Det är inte bara brädspel som underhåller undertecknad om dagarna. Det finns gott om dataspel också. När det kommer till dataspel så spelar jag det mesta. Allt från enkla javaspel på armorgames till realtime strategi som Starcraft 2.

Det jag tänke prata om nu är det första spelet i Bloons-serien. Spelet heter Bloons Tower Defense och finns att spela helt gratis på Armor Games. Spelet faller under kategorin Tower Defense. Dessa kan fungera på lite olika sätt men de fungerar så att man har fiender, som i det här fallet är ballonger, som färdas från start till mål. Spelarens uppgift är att hindra fienderna från att nå målet. Detta gör man genom att bygga torn.

I vissa Tower Defense-spel så är spelplanen helt öppen och man skapar en gång genom att bygga massvis med torn som blockerar vägen för fienderna och sedan tvingar dem att gå genom en gång som man byggt av tornen. Man kan se det lite som en väldigt krokig Allé. Man vill göra gången så lång som möjligt så att man har gott om tid att låta tornen skjuta på fienderna innan de når målet.

Det är dock inte i alla TD-spel som man måste bygga gången åt motståndarna utan i många fall är vägen fienden kan gå redan utstakad och ditt jobb är att så strategiskt som möjligt placera ut torn för att stoppa fienderna. I det första bloons-spelet så är alla fiender i form av ballonger. Ballongernas olika svårighetsgrad ligger i dels hur fort de färdas på kartan samt hur många ballonger de innehåller. En gul ballong till exempel rör sig snabbt på planen, när man har sönder den så kommer det istället fram en grön ballong. Den gröna rör sig lite långsammare och innehåller en blå ballong. Den blåa rör sig ytterligare lite långsammare och innehåller en röd. Den röda ballongen är den första man möter i spelet. Den innehåller inga andra ballonger och rör sig ganska långsamt. Allt eftersom man kommer längre fram i spelet så möter man fler och fler ballonger som är riktigt snabba och som har väldigt många ballonger inom sig.

TD-spel är väldigt roliga och det finns en del som är riktigt genomtänkta och avancerade. Gemcraft och Gemcraft champter zer0 är två TD-spel som är otroligt avancerade. Har jättemånga nivåer och det tar många timmar att spela igenom dessa spel. Det är dock värt tiden!