Blackjack

Blackjack är ett kortspel som vanligtvis spelas på casinon eller på krogen, men du har nog bäst åtkomst online. Det givna exemplet är Blackjack på Facebook.

I blackjack har man oftast sex kortlekar när man spelar och dessa blandas ihop och läggs sedan i en korthållare. I korthållaren då dessa sex kortlekar blandade och dealern drar ett kort i taget från den när denne ska dela ut kort till spelarna och sig själv. Efter att korten placerats in i korthållaren så får en av spelarna ett svart kort att pressa in någonstans i leken. När dealern delat ut så pass många kort att det svarta kortet delas ut så läggs det åt sidan och omgången spelas klart som vanligt. Efter den omgången är det dock dags att blanda alla kort igen. Vill man jävlas med dealern så lägger man kortet långt ned i högen så att det kommer fram snabbt och vill man vara lite artig och som man bör, så lägger man det i närheten av slutet. Detta för att försäkra sig om att dealern inte kan fuskblanda och veta vilka kort som ska komma när och så att korträknare inte ska kunna veta exakt vilka kort som gått då det alltid finns ett antal kort kvar när man blandar om leken.

Provspela blackjack gratis

Tycker du att det verkar krångligt? Det är det egentligen inte. Rekommendationen är att spela blackjack online för låtsaspengar om du är nybörjare. För det första kan du inte göra fel eftersom datorn kommer att rätta dig om du försöker göra något som är otillåtet. Dessutom ger vissa blackjack-mjukvaror spelaren tips om hur man kan spela. Om du spelar gratis blackjack för låtsaspengar så kan du uppenbarligen inte heller gå med förlust. Här kan du hitta blackjack online på sajter som erbjuder spelet för låtsaspengar. Spela tills du känner dig bekväm med riktiga pengar.

Antal spelare och turordning

I blackjack kan man vanligtvis vara 7 spelare samtidigt som alla spelar mot huset. Omgången börjar med att alla spelare som vill vara med i handen lägger sina bets. Det finns normalt sett en max och en mini-gräns för vad man får betta. Efter att spelarna lagt sina bets annonserar dealern att spelet börjar. Denne delar sedan ut två kort till alla spelare som är med i handen och två till sig själv. Spelarnas kort ligger uppåtvända så alla kan se dem medan dealern har ett kort uppvänt och ett nedvänt så man ser bara det ena kortet. Efter att korten delats ut får spelarna ett antal val att välja mellan hur de vill fortsätta sin hand. Mer om dessa valmöjligheter i avsnittet om blackjackstrategi. Målet för spelaren är att hamna närmare 21 än vad dealern gör, utan att överstiga 21. När spelarna har valt vad de vill göra med sin hand är det dealerns tur att att vända upp sitt kort. Reglerna för hur dealern måste agera skiftar men ofta måste denne ta ett till kort om totala värdet är under 16.

Kortranking i blackjack

Korten i blackjack värderas så att 2-10 har sitt numeriska värde. Ess kan vara 1 eller 11 och knekt, dam och kung är 10 poäng. Det bästa man kan få är med andra ord ett ess och en tia, knekt, dam eller kung. Då har man fått blackjack. Efter att dealern vänt sitt kort och eventuellt tagit ett extrakort räknas resultatet och de spelare som har närmare 21 än dealern vinner. De som har lägre eller lika många poäng som dealern förlorar omgången. De spelade korten läggs åt sidan och nästa omgång börjar. Korten används alltså aldrig mer än en gång. När alla kort, fram till det svarta kortet i korthållaren, spelats, blandas leken om.